Čepování piva

Jste příznivcem pěnivého moku? Pokud ano, tak víte, že mluvíme o pivu. Pivo v láhvi, plechovce nebo čepované, nahořklé pivo s bohatou pěnou. Pivo je alkoholický nápoj a pro Čechy je to ten nejoblíbenější nápoj. Pivo se pije doma, v restauraci, s kamarády, sami, jakkoliv, kdykoliv s kýmkoliv, chutná vždycky. Pivo svou nahořklou chutí je ideálním nápojem na zahnání žízně, a pokud někomu vadí, že je to alkoholický nápoj, může si zvolit z nejednoho druhu nealkoholického piva.

Dát si správně natočené pivo, s bohatou pěnou, to chce kvalitní pípu s kompresorem, ale taky šikovného výčepního, který ví, jak správně pivo natočit. Protože málokdo ví, že natočením piva můžete vytvořit skutečně lahodný půllitr piva, ale také se dá pivu úplně degradovat chuť. Načepuje-li vám výčepní pivo, které na sklenici neudělá kolečko po pěně, které nebude mít hustou až šlehačkovou pěnu, měli byste změnit lokál.

pivo

Samotné pivovary si hlídají, jestli výčepní umí jejich pivo správně načepovat. A nejen o čepování je správné pivo. Základem je správně vymytá a nachlazená sklenice, do které se pivo čepuje. Samotné čepování by mělo proběhnout na jedno, maximálně dvě natočení a opravdu zkušený výčepní vám udělá na pěně podpis, což je jedna větší bublina v pěně, která by měla být hustá a bez bublinek.

Dát si lahvové pivo nebo pivo z plechovky, to si rádi doma dáme, ale natočené, správně chlazené pivo v restauraci, to je úplně jiný zážitek.

pivo

V době covidové byl problém si zajít posedět s kamarády na pivo do restaurace. Naštěstí je tato doba pryč, a tak si opět můžeme jít posedět, pobavit se s přáteli u pěnivého moku, probrat, co vše se za celou dobu stalo, anebo jen tak si popovídat o životě. Dát si řádně vychlazené pivo v horkém letním dnu, to spolehlivě zažene žízeň. Pijte pivo s mírou a vychutnávejte si jeho bohatou chuť, je to skutečný symbol naší republiky.