Letní období přímo láká k posezení na zahradě a grilování s přáteli nebo rodinou. V podstatě se jedná o takovou letní tradiční náplň. Grilujeme, co se dá a na všech možných typech grilů. Své kouzlo má i trochu připálený špekáček na obyčejném ohni. Musíme všichni uznat, že chuť grilovaných pokrmů je prostě báječná a nezaměnitelná.
Je, ale grilování vůbec zdravé?Občasné prohřešky v jídle asi nikoho z nás nezabijí, samozřejmě pokud nejsme omezeni nějakým zdravotním problémem. Grilování nám kazí fakt, že při něm vznikají karcinogenní látky. Na vině je odkapávání tuku do ohně na rozžhavené uhlí. Pokud jste zastánci zdravé výživy, ale přesto se nechcete grilovaných pokrmů vzdát, zkuste to zdravě.
Dejte přednost grilované zelenině nebo ovoci. Můžete je pojídat jako přílohu nebo samostatný pokrm. Výborně doplní grilovaná masa. Pokud chcete mít grilované maso ve zdravější úpravě, zvolte raději libové kousky. Před samotnou úpravou ještě maso zbavte přebytečného tuku. Vyhnete se zbytečnému odkapávání mastnoty do ohně.
Masa nakládejte do bylinek a marinád. Pokud je to možné, připravujte si marinády vlastní. Stačí, když bylinky rozdrtíte v malém množství kvalitního oleje. Maso nenatírejte bezprostředně před vložením na gril olejem.
Ideální je grilovat maso po menších kouskách. Budete mít porce rychleji hotové a nebude nutné je na grilu dlouho připravovat.
Není dobré při přípravě jídla používání vidličky k obracení. Při každém propíchnutí vám z masa vytéká šťáva. Používejte proto raději grilovací kleště.
Při nákupu grilovacího uhlí, nešetřete, ale kupte si co nekvalitnější. Stejně tak nešetřete na nákupu potravin. Raději si připlaťte, ale vybírejte suroviny čerstvé a kvalitní.
Uhlí vždy nechte dobře rozžhavit, ať negrilujete na přímém ohni. Gril vždy udržujte čistý.
Grilování je možná méně zdravé, ale určitě si při něm užijete příjemné chvíle plné pohody, které k létu patří.